Szarvas látnivalók, nevezetességei

Szarvas 18 000 lakosú város a Körös folyó holtágának partján. A török uralom idején kedvelt folyami átkelőhely volt. Már 1732-ben piacvárosi jogokat kapott, és a szlovák telepeseknek köszönhetően jelentős fejlődés következett be.

A város fejlődésében kiemelkedő jelentőségű volt Tessedik Sámuel evangélikus lelkész tevékenysége. Reformokat vezetett be a mezőgazdaságban és a városrendezésben. A Tessedik Sámuel Múzeumban állandó helytörténeti kiállítás látható.

A múzeum mellett található a Tessedik által tervezett templom. A templom nevezetessége a 2500 sípból álló pneumatikus orgona. A számos turisztikai látványosság közül a legtöbb látogató az Arborétumot, az országos jelentőségű természetvédelmi területet részesíti előnyben. Mintegy 1600 fa- és cserjefajt mutatnak be, amelyek közül 300 örökzöld, és a növénygyűjtemény az év bármelyik évszakában különleges látványt nyújt.

Az arborétumon kívül a városban több közkert is található. Az Anna-ligetben található kúria ma a Maros Nemzeti Park Igazgatóság székhelye, míg az Erzsébet-ligetben Ruzicskay György festőművész egykori műterme látogatható, ahol megtekinthetők a kiállítótermek és a festő által berendezett házi múzeum.

A Szlovákiai Regionális Hagyományok Háza a 19. század végi parasztházak jellegzetes példája, ahol különösen figyelemre méltó a kézimunka- és szövött textíliagyűjtemény. Az 1836-ban épült lóhajtású malom az ipartörténet jelentős darabja.

A Körös folyó holtágának partján, Bolza Péter tábornok által 1810-1820 között építtetett neoklasszicista Bolza-kúria figyelemre méltó műemlék, védett parkkal. A városban található a történelmi Magyarország közepét szimbolizáló kis szélmalomhoz vezető Emlékút, a magyar történelem fontos eseményeinek emléket állító faszobrokkal.

A holtág a maga 30 km hosszú vízfelületével Magyarország ötödik legnagyobb állóvize, ideális helyi vízitúrákra, családok, gyermekcsoportok számára, vagy horgászatra.

A júniustól szeptemberig tartó kulturális, hagyományőrző és sportrendezvények széles skálája várja a látogatókat: Amatőr Fogathajtó Bajnokság, Szüreti nap, Országos Fogathajtó Verseny, Nemzetközi Pásztortalálkozó és Dudafesztivál, Országos Póni Fogathajtó Verseny, Körös Napok, Szarvas Város Napja, Amatőr Maraton Kenuverseny, Szent István-napi programok, Horgásznap és halászléfőző verseny, Ezüstszőlősi Póni Fogathajtó Verseny, Szilvanap, Gyermek Néptáncosok Országos Szólótánc Fesztiválja.

Bővebb infó: