Műanyag nyílászárók

Egyre többet hallunk a műanyag nyílászárókról, sőt, a legtöbb új építésű házban, lakásban már leginkább ilyen ablakokkal, ajtókkal találkozhatunk. Miért is terjedtek el ennyire és mik a főbb előnyeik, illetve hátrányaik a hagyományos, fából készült nyílászárókkal szemben?

Természetesen az egyik fő szempont, hogy a műanyag ajtók, ablakok előállítása, anyagköltsége olcsóbb, gyártási folyamatuk pedig gyorsabb. A műanyag egyértelműen tartósabb anyag és az időjárási viszontagságoknak, hatásoknak is jobban ellenáll, tehát hosszabb ideig kitart, illetve nem igényel különösebb karbantartást.

Bővebb információ: www.fanyilaszaro.eu

A műanyag nyílászáró nem deformálódik, vetemedik meg, nem pereg le róla a festék, illetve nem is korrodálódik. Továbbá egy műanyag ajtó vagy ablak jól szigetel, ellenállóbb a hőingadozással szemben, tisztításuk könnyebb. A felsoroltak többsége az alumíniumra is érvényes, azonban az drágább. Hangszigetelés szempontjából is jóval többet nyújtanak a műanyag nyílászárók, mint a hagyományos, faanyagból készült modellek. Azonban itt is oda kell figyelni, hogy ne a legolcsóbbat válasszuk, mivel az olyan műanyag ablakok, ajtók esetében a felsorolt előnyök nincsenek jelen, sőt, a penészedés sem ritka, melyet csak folyamatos szellőztetéssel tudunk meggátolni, és akkor az egész inkább már egy rémálommá válhat. Tehát ezek lennének a főbb előnyei a népszerű és elterjedt műanyag nyílászáróknak. De, természetesen, esetükben találunk hátrányokat is.

A műanyag nem korrodálódik, azonban sárgul. Ajtó esetében egyszerűen nem kivitelezhető, hogy olyan szintű biztonságot is nyújtson mint egy fából készült, tömör társa, pontosan az anyaga jelenti a hátrányt, hiszen a műanyag könnyen feszíthető, a külső fizikai behatásoknak nem tud úgy ellenállni, akár egy fa ajtó. Esztétikai szempontból is a fa nyílászárók a jobbak, egy szebb családi házat amennyire feldobhatnak a szép, fából készült ablakok és ajtók, ugyan annyira el is ronthatják az összhatást a műanyaggal.

Leginkább új építésű házakba javasoltak a műanyag nyílászárók, elsősorban a meglévő szerkezetek alacsony nedvességtartalma miatt, hiszen a műanyag nem szellőzik, ezért könnyen penészedéshez vezethet egy régebbi házban, lakásban, ahol magasabb a nedvességtartalom. Vigyáznunk kell a szigetelés, hőszigetelés tervezésénél is, hiszen a megváltozott nyílászárók könnyen hőhidat képeznek.

Linkek